Spøkelsesvandring I Oslo

Det er en god og varm aften i Norges hovedstad. Det nærmer seg klokken 19.00, vi befinner oss på Christiania Torv, mellom Kafe Celsius og Brasserie Handsken. En ivrig guide begynner å samle sammen deltakere for kveldens vandring.

Endelig er tiden inne, og vår entusiastiske guide starter kvelden med et spørsmål som splittet forsamlingen litt:

«Er det noen her som ikke tror på spøkelser?»


IMG_4470

Man tenker ikke så mye på det i dag, at hovedstaten vår har vært settingen for en del tragedier og merkelige hendelser opp gjennom tidene.

Oslo ble hardest rammet av svartedauden når den herjet landet, middelalder delen av byen ble stadig herjet av branner, og i 1624 var det en tre dagers brann som jevnet store deler av den gamle delen av Oslo med jorden. 9.April 1940 marsjerte Tyske soldater nedover Karl Johans gate, og før krigen var slutt hadde nok Oslo en hel del flere skrømt enn når den startet.

Så, selv om man ikke tenker på det, er det nok en del spøkelser som har blitt skapt rundt om i Oslo gjennom tidene. En del kan nok være litt vandrehistorier, mens andre kan ha litt mer bak seg. Og det er da veldig lærerikt å bli med på en vandring gjennom historien til Oslo, helt tilbake til det var Christiania. Det at det er en spøkelsesvandring gjør det bare mer interessant!

Vi kommer oss ganske raskt i gang. Det er godt oppmøte og det er god stemning i hele gruppen. Det er noen mindreårige spøkelses entusiaster med, så guide er flink til å tilrettelegge språket litt så de mest grusomme detaljene i historiene ikke blir for mye.

Guide leder oss nedover gatene, og vi stopper opp for å høre spennende og ukjente historier vi ikke hadde hørt før, og vi oppdager nye deler av Oslo vi ikke hadde hørt om før. Vi får også se et sted som stammer fra et norsk eventyr, noe skrivende skribent ble ganske henrykt over, siden det eventyret forhåpentligvis skal få sin tid i søkelyset når vi nærmer oss jul og mørketid.

Sakte beveger vi oss mot det mest opplagte målet i vandringen, til et av de mest hjemsøkte stedene i Norge: Akershus Festning.

Akershus slott og festning ble bygget som middelaldersk kongeborg i 1299, og den ble bygget om til et renessanseslott på 1600 tallet. Navnet kommer fra gården Aker, som eide neset som det ble bygget på. Det er fortsatt en militær festning i dag, og har aldri blitt tatt over med makt fra en fiendtlig styrke, selv om den har overlevd flere beleiringer.

Dette er stedet hvor store deler av vandringen vår tok sted, og på en veldig fin Juni aften, var det sikkert ikke like skummelt som det kunne ha vært, når vi fikk historier om brennende baby ånder, hunder og hester som varslet død, og skrømt som kunne bli med deg hjem. Men det funket liksom helt fint likevel. Mange har sikkert minner om sene sommer kvelder med familie eller venner, der man kanskje sitter rundt et bål i skogen etter man har grillet. Så begynner man å dele litt spøkelses historier, og selv om det kan være lyst rundt om, så kan man se seg litt ekstra over skulderen, kanskje grøsse litt selv om det er den varmeste kvelden i året.

For man føler jo at det kan være noe i historiene. De har jo vokst fram fra noe, og man kan aldri være helt sikker om det er ekte eller ikke.

Så det kan hende du begynte vandringen sikker på at spøkelser ikke finnes, men kanskje du ikke var så sikker lengre når det var over?


Om du eller dine venner også ønsker å prøve spøkelsevandring i Oslo, er dette siden med informasjon om tider og priser: http://spøkelsesvandring.no/

Det var en positiv opplevelse med optimistisk guide (vi hadde Marianthe, og anbefaler henne sterkt) og nå som høsten nærmer seg, og folk begynner å planlegge noe å gjøre på mørkere kvelder, og eventuelt Halloween, så kan man ikke bomme med en spøkelsesvandring tilbake i tiden til Christianias gater.

IMG_4584

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *