Nå som alle har det som trenges for å begynne bujo drømmen, kan vi begynne på det grunnleggende.
Men først, sett på noe å høre på i bakgrunnen. Kanskje du har en musikk-liste å høre på, eller kanskje en favoritt podkast? Eller kanskje du er en lydbok person? Vel, perfekt! Sett på det som passer, og sett i gang!
De første to tingene som de fleste starter med er en Nøkkel, og en Innholdsliste.
Nøkkel (Key)
Jeg skal være helt ærlig, jeg vet ikke helt hva navnet kommer fra. Det går under Key, eller Legend på engelsk. Og det er en liste over symbol du vil bruke gjennom boken for å forklare status på forskjellige oppgaver. Slik som en enkel rute kan vise til at noe er en oppgave som skal gjøres. Et kryss over ruten betyr at oppgaven er ferdig. Strek over ruten kan bety at oppgaven er kansellert.
En sort dott framfor en setning kan bety et møte. Eller et utropstegn kan bety at det er en viktig oppgave du må huske på.
Grunnen til at vi lager en egen side med disse tegnene er for at vi skal huske hva hvert tegn står for. Når jeg selv bruker en Nøkkel side, så har jeg den oftest før Innholds listen. Ellers så er det noen som har det som et lite kort de også bruker som bokmerke. Det er mange muligheter!
Man kan også bruke farge koding. Så man kategoriserer innlegg etter farge for å vite hva tema sidene har.
Som det meste med bujo, er det bare fantasien som setter grenser.
Innholdsliste
Denne er ganske rett fram. En innholdsliste for å raskere finne fram i boken. Noe som kan være ganske fint når du begynner å spre vingene litt. Kanskje du har begynt med sånn ca. 3 forskjellige bøker. Og du må lete gjennom alle sammen for å finne ut hvor i alle du hadde laget et 4 siders oppsett for å holde orden på hvor mange Pokemon du har fanget.
Du kan bestemme om du tar alt på en, to eller kanskje 4 sider. Om du kanskje tar det på 3 sider, og setter det sammen med en Nøkkel side til slutt. Eneste som er lurt å huske er at du bør sette opp nok plass for hvor mange sider boken har. Og tenke på hvor mange sider du vil bruke på hver kategori.
Noen kan være typen til å sette opp Mars med oversikt, hver uke og kanskje en egen for tanker og følelser etter måneden er over. Mens andre kanskje bare skriver Mars på innholdslisten og er fornøyd nok med det. Spar inn om du vil ha mindre sider kastet bort på innholdslisten, eller dra den ut om du skal ha maksimal oversikt over alt du gjør.
Det er din bok, du er bujo mesteren.
Framtidslogg (Year at a glance)
En årlig logg hvor man har oversikt over datoer og kan skrive opp alle avtaler som man har over tid. Det mest normal kalender man kan finne i en Bujo.
Det er mange forskjellige måter man kan sette den opp. Man kan spare inn plass og få alle 12 månedene på to sider, eller dra det utover 4 sider, med 3 måneder på hver side. Det er nok en gang opp til deg hva du trenger disse sidene til. Vil du bare ha en enkel oversikt over helligdager? Har du ikke mange møter du må huske på? Da kan 2 sider være nok. Er du en travel person som kan ha 3-4 viktige møter på en måned, og som må ha full oversikt? Da kan 4 sider passe fint for deg.
Man kan legge til alle datoer og dager i måneden for oversikt, eller man kan gå minimalistisk og bare skrive måneden på toppen, og så har man all plassen på å skrive opp de dagene noe skjer. Det viktigste er at du har den oversikten du trenger for det du driver med. Og såklart trenger man ikke ta hele året. Det finnes mange som skriver så mye i bøkene sine at de skriver ut på et halvår. Da trenger man såklart ikke skrive opp mer en 6 måneder.
Vel, da har vi gått over det mest basic av basic for en bujo. Neste gang skal vi se på hva man kan gjøre når man skal begynne på sin første måned. Med både måneds og ukeslogger.